アキヤマ クミコ    AKIYAMA Kumiko
   秋山 久美子
   所属
食健康科学部 食安全マネジメント学科
 
近代文化研究所 所属教員
 
女性健康科学研究所 所属教員
 
生活機構研究科 生活科学研究専攻
   職種
教授
発表年月日 2022/12/08
発表テーマ Tips of a skilled movement for peeling a whole apple with a kitchen knife
発表学会名 22nd IUNS-International Congress of Nutrition
学会区分 国際学会
発表形式 ポスター
単独共同区分 共同
国名 日本
開催地名 Tokyo
開催期間 2022/12/06~2022/12/11
発表者・共同発表者 Kumiko AKIYAMA, Kentaro YAMANAKA
概要 By clarifying the tips of kitchen knife manipulation, it will be possible to effectively teach to improve the kitchen knife skill. Therefore, we investigate the biomechanical features of the movement of peeling a whole apple with a kitchen knife. We first assessed the movements of peeling a whole apple with a kitchen knife in 70 female university students. Then, we selected 3 skilled and 3 unskilled students for our main experiment. In the main experiment, we recorded kinematic data using a 3D motion capture (VICON) while the 6 students peeled a whole apple with a kitchen knife, and compared the biomechanical features of the movements of the participants.