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(最終更新日:2023-09-19 09:17:26)
ムラマツ シュキ
MURAMATSU Shuki
村松 朱喜
所属
食健康科学部 健康デザイン学科
女性健康科学研究所 所属教員
国際文化研究所 所属教員
職種
准教授
主担当科目
食品学、食品衛生学
専門分野
応用微生物学, 食品科学, 分子生物学
最終学位
博士(生物産業学)
学歴
1.
2007/03/17
(学位取得)
博士(生物産業学)
職歴
1.
2023/04~
昭和女子大学 食健康科学部 健康デザイン学科 准教授
2.
2021/04~2023/03
昭和女子大学 食健康科学部 健康デザイン学科 専任講師
3.
2018/04~
昭和女子大学大学院 女性健康科学研究所 所員
4.
2017/04~2021/03
昭和女子大学 生活科学部 健康デザイン学科 専任講師
著書・論文歴
1.
2023/09
著書
食品安全・衛生学 (共著) 2023/09
2.
2022/12
論文
Proposal of New Pickles to Improve Food Sanitation at Wet Markets in Cambodia (共著) 2022/12
3.
2022/06
論文
Microbial Behavior in Cambodian Homemade-style Pickles (共著) 2022/06
4.
2021/06
論文
Evaluation of the Acceptability of Cashew Apple Jam in Cambodia (共著) 2021/06
5.
2020/09
論文
Isolation and characterization of a motility-defective mutant of
Euglena gracilis
. (共著) 2020/09
6.
2020/04
論文
Evaluation of Bacterial Contamination level in Pickles Sold at Wet Market in Cambodia - Part 1- in case of the samples from Kampong Cham and Phnom Penh (共著) 2020/04
7.
2020/04
論文
Evaluation of Bacterial Contamination Levels in Pickles Sold at Wet Market in Cambodia -Part 2- Detection of Several Food-poisoning Bacteria of 48 samples from Phnom Penh (共著) 2020/04
8.
2019/01
著書
食べ物と健康III 食品衛生学 食品の安全と衛生管理 (共著) 2019/01
9.
2017/12
論文
食の安全を守り高品質化を実現する技術-ハードルテクノロジーと予測微生物学- (単著) 2017/12
10.
2016/11
論文
A modified single-cell electroporation method for molecule delivery into a motile protest,
Euglena gracilis
. (共著) 2016/11
11.
2013/06
論文
Expression level of methanol-inducible peroxisomal proteins and peroxisome morphology are affected by oxygen conditions and mitochondrial respiratory pathway function in the methylotrophic yeast
Candida boidinii
. (共著) 2013/06
12.
2012
その他
東京農大からはじまる食品香粧学への挑戦 第9 回 微生物が関わる香りの話─基礎から応用まで─. (単著) 2012
13.
2011/09
論文
Alteration of ethanol tolerance caused by the deficiency in the genes associated with histone deacetylase complex in budding yeast. (共著) 2011/09
14.
2011
論文
分子遺伝学で酵母の役割を究明 アルコールストレスに耐える仕組み (単著) 2011
15.
2010/10
論文
Transcription factor Stb5p is essential for acetoaldehyde tolerance in
Saccharomyces cerevisiae
. (共著) 2010/10
16.
2010/08
論文
The peroxisomal catalase gene in the methylotrophic yeast
Pichia methanolica
. (共著) 2010/08
17.
2010/07
論文
Molecular characterization of two genes with high similarity to the dihydroxyacetone synthase gene in the methylotrophic yeast
Pichia methanolica
. (共著) 2010/07
18.
2010/02
論文
Flavobacterium algicola
sp. nov., isolated from a marine alga. (共著) 2010/02
19.
2008/11
論文
Acetoaldehyde tolerance in
Saccharomyces cerevisiae
involves the pentose phosphate pathway and oleic acid biosynthesis. (共著) 2008/11
20.
2007/07
論文
Molecular characterization of the PEX5 gene encoding peroxisomal targeting signal 1 receptor from the methylotrophic yeast Pichia methanolica. (共著) 2007/07
21.
2007/06
論文
Distribution, diversity and regulation of alcohol oxidase isozymes, and phylogenetic relationships of methylotrophic yeasts. (共著) 2007/06
22.
2007/06
論文
Peroxisomal metabolism is regulated by oxygen-recognition system through the organelle-crosstalk between mitochondria and peroxisomes. (共著) 2007/06
23.
2007/01
論文
Isolation and transcriptional regulation of the fructose 1,6-bisphosphate aldolase gene
FBA1
in the psychrophilicyeast
Cystofilobasidium capitatum
. (共著) 2007/01
24.
2007
その他
酵母の酸素代謝のバランス制御. (単著) 2007
25.
2006/05
著書
Current Topics in Biochemistry
Regulation of methanol metabolism in methylotrophic yeast
Pichia methanolica
. (共著) 2006/05
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学会発表
1.
2023/09
地域原料を用いた各種甘酒の開発とその評価(農業環境工学関連学会2023年合同大会)
2.
2023/08
乳酸菌添加によるエビ漬物の衛生向上について(日本食品科学工学会第70回記念大会)
3.
2023/06
Numerical Analysis App for Heat Sterilization Process of Cylindrical Foods(12th International Conference on Predictive Modelling in Food (ICPMF12))
4.
2023/03/04
Improvements in Preservation Properties for Homemade-Style Pickled Cucumber in Cambodia(The 14th International Conference on Environmental and Rural Development, March 2023)
5.
2022/09/12
Improvements in Food Sanitation for Homemade-Style Pickled Cucumber in Cambodia(第80回農業食料工学会年次大会)
6.
2022/08/24
カンボジアで生産されるエビ漬物の衛生評価(日本食品科学工学会第69回大会)
7.
2022/03/05
The microbial behavior of the Cambodian homemade-style pickles(13th International Conference on Environmental and Rural Development (ICERD))
8.
2021/03/06
Evaluation of Acceptability of Cashew Apple Jam in Cambodia(The 12th International Conference on Environmental and Rural Development)
9.
2020/06/20
カンボジア王国プノンペンマーケットで販売される漬け物の衛生調査(日本食品保蔵科学会)
10.
2020/02/28
Evaluation of Bacterial Contamination level in Pickles Sold at Wet Market in Cambodia - Part 1- in case of 17 samples from Kampong Cham and 3 samples from Phnom Penh(The 11th International Conference on Environmental and Rural Development)
11.
2020/02/28
Evaluation of Bacterial Contamination level in Pickles Sold at Wet Market in Cambodia - Part 2- detection of several food poisoning bacteria of 48 samples from Phnom Penh(The 11th International Conference on Environmental and Rural Development)
12.
2012/07
Epigenetic regulation involved in ethanol stress response in Saccharomyces cerevisiae.(Yeast Genetics & Molecular Biology Meeting)
13.
2012/03
ワイン醸造における香気成分生成に関わる酵母の作用に関する解析.(日本農芸化学会2012年度大会)
14.
2011/09
出芽酵母Saccharomyces cerevisiaeのエタノールストレス応答に関わるエピジェネティクス関連因子.(第63回生物工学会大会)
15.
2010/03
メチロトローフ酵母のメタノール代謝におけるシトクロムcの発現.(日本農芸化学会2010年度大会)
16.
2009/07
The regulatory system of methanol metabolism by oxygen in methylotrophic yeast
Pichia methanolica
.(XXIVth International Conference on Yeast Genetics and Molecular Biology.)
17.
2009/03
メチロトローフ酵母のメタノール代謝におけるシトクロムcの発現解析.(日本農芸化学会2009年度大会)
18.
2008/08
耐冷性イヌリン分解微生物Y-1株のオリゴ糖合成酵素のクローニング.(日本生物工学会平成20年度大会)
19.
2007/09
低温性イヌリン分解微生物のスクリーニングとDFA III生成能.(第59回日本生物工学会大会)
20.
2007/07
Peroxisomal metabolism is regulated by oxygen-recognition system in methylitorophic yeast
Pichia methanolica
.(XXIIIrd International Conference on Yeast Genetics and Molecular Biology)
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講師・講演
1.
2023/08
Ready to eat 食品の特徴と危険性について
所属学会
1.
2017/05~
日本食品保蔵科学会
2.
2017/05~
美味技術学会
3.
2018/10~
日本食品免疫学会
4.
2019/11~
International Association for Food Protection
5.
2021/02~
日本食品微生物学会
取得特許
1.
2009/01/31
異種タンパク質の発現方法及び異種タンパク質の発現方法により得られたタンパク質(2008-17733)
2.
2013/11/28
フコイダン資化性乳酸菌によるフコイダン分解方法(2013-236582)
研究課題・受託研究・科研費
1.
2008~2009
メチロトローフ酵母の酸素応答システムとエピジェネティクス制御 若手研究(B) (キーワード:環境応答、酸素認識、エピジェネティクス、メチロトローフ酵母、Pichia methanolica、シトクロムc)
2.
2011~2012
出芽酵母のエタノールストレス応答はエピジェネティクス制御を受けるか? 若手研究(B) (キーワード:出芽酵母 / 環境応答、エタノールストレス、エピジェネティクス、Saccharomyces cerevisiae、エタノールストレス応答)