ウメガキ ケイゾウ    UMEGAKI Keizo
   梅垣 敬三
   所属
食健康科学部 食安全マネジメント学科
 
生活機構研究科 生活科学研究専攻
 
研究支援機器センター 所属教員
 
生活機構研究科 生活機構学専攻
   職種
教授
言語種別 英語
発行・発表の年月 1994
形態種別 学術雑誌
査読 査読あり
標題 Viscous indigestible polysaccharides reduce accumulation of pentachlorobenzene in rats.
執筆形態 共著
掲載誌名 J Nutr
掲載区分国外
巻・号・頁 124(5),pp.754-760
著者・共著者 Ikegami, S., Umegaki K, Y. Kawashima, and T. Ichikawa
概要 To investigate an effect of indigestible polysaccharides (cellulose as control, sodium alginate, guar gum or lambda-carrageenan) on the accumulation of pentachlorobenzene, male Sprague Dawley rats were fed experimental diets containing 5 g/100 g of these polysaccharides for 2 wk. The results indicate that pentachlorobenzene excretion was increased by the ingestion of viscous indigestible polysaccharides. Lower relative weight of adipose tissue, a storage tissue for pentachlorobenzene, was found in the rats fed sodium alginate and guar gum. The lower adipose tissue mass was likely the main contributor to the enhancement of pentachlorobenzene excretion.