ウメガキ ケイゾウ    UMEGAKI Keizo
   梅垣 敬三
   所属
食健康科学部 食安全マネジメント学科
 
生活機構研究科 生活科学研究専攻
 
研究支援機器センター 所属教員
 
生活機構研究科 生活機構学専攻
   職種
教授
言語種別 英語
発行・発表の年月 2001
形態種別 学術雑誌
査読 査読あり
標題 Ginkgo biloba extract-induced relaxation of rat aorta is associated with increase in endothelial intracellular calcium level.
執筆形態 共著
掲載誌名 Life Sci
掲載区分国外
巻・号・頁 69(20),pp.2327-36
著者・共著者 Kubota, Y., Tanaka, N., Umegaki K., Takenaka, H., Mizuno, H., Nakamura, K., Shinozuka, K, Kunitomo, M.
概要 Ginkgo biloba extract (GBE) has been used clinically for improving peripheral vascular diseases in France and Germany. In the present study, to clarify the pharmacological properties of vasodilation produced by GBE, we examined the effect of GBE and quercetin, one of the ingredients in GBE, on the thoracic aorta isolated from Wistar rats. The findings suggest that a principal ingredient of GBE producing vasodilation is quercetin, which can activate nitric oxide synthesis and release by increasing [Ca2+]i in vascular endothelial cells.