アキヤマ クミコ
AKIYAMA Kumiko
秋山 久美子 所属
食健康科学部 食安全マネジメント学科
近代文化研究所 所属教員
女性健康科学研究所 所属教員
生活機構研究科 生活科学研究専攻
職種
教授
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発表年月日 | 2022/12/08 |
発表テーマ | Tips of a skilled movement for peeling a whole apple with a kitchen knife |
発表学会名 | 22nd IUNS-International Congress of Nutrition |
学会区分 | 国際学会 |
発表形式 | ポスター |
単独共同区分 | 共同 |
国名 | 日本 |
開催地名 | Tokyo |
開催期間 | 2022/12/06~2022/12/11 |
発表者・共同発表者 | Kumiko AKIYAMA, Kentaro YAMANAKA |
概要 | By clarifying the tips of kitchen knife manipulation, it will be possible to effectively teach to improve the kitchen knife skill. Therefore, we investigate the biomechanical features of the movement of peeling a whole apple with a kitchen knife. We first assessed the movements of peeling a whole apple with a kitchen knife in 70 female university students. Then, we selected 3 skilled and 3 unskilled students for our main experiment. In the main experiment, we recorded kinematic data using a 3D motion capture (VICON) while the 6 students peeled a whole apple with a kitchen knife, and compared the biomechanical features of the movements of the participants. |